PAC 1 – Activitat 1: Audiències i algoritmes dels Social Media

Anàlisis WhatsApp Brasil

Observem que a partir del 2022, Brasil continua essent el mercat més gran de WhatsApp fora d’Àsia, aquesta aplicació compta amb aproximadament amb uns 147,37 milions d’usuaris en tot el país l’any 2022, per tant, això representa més del 54% de la seva base d’usuaris en tot el subcontinent sud-americà.

Més del 96% de la població brasilera és un usuari actiu de l’aplicació per enviar missatges, i un 35% assenyala l’aplicació com la seva plataforma de xarxes socials preferida.

A Brasil sobrenomenen WhatsApp com ‘zap-zap’, i és utilitzada per el 90 per cent dels propietaris de smartphones per intercanviar missatges i el 83% per intercanviar imatges i missatges de veu.

Observem doncs que WhatsApp és l’aplicació de missatgeria dominant a Brasil i també és l’aplicació més freqüent en les pantalles d’inici d’aquests dispositius, i cal destacar que és la segona aplicació més utilitzada per els nens.

Segons un informe a Statista a Brasil fan servir aquesta eina de comunicació expansiva i versàtil per informar-se de les notícies que passen al país, per tant, WhatsApp es converteix en la segona xarxa social més emprada pel consum de notícies del país, en especial en un públic major de 45 anys. Encara que fiar-se de les notícies que s’envien per WhatsApp pot carrejar que apareguin un munt de ‘Fake News’.

Penetració de les aplicacions de missatgeria mòbil

Aquí podem observar com WhatsApp l’any 2022 aproximadament el 99% dels entrevistats el tenia instal·lat, i Telegram amb un 60% observem que rep un augment força elevat si el comparem amb l’anàlisis del 2018 on només té un 18%.

També hem de comptar que WhatsApp serveix per ser un canal de vendes per petites i mitjanes empreses amb l’aplicació derivada WhatsApp Business, i aproximadament un de cada cinc catàlegs de l’aplicació WhatsApp Business en tot el món tenia la seva seu a Brasil el febrer de 2021.

Encara que podem veure que té molts bons números, WhatsApp té una competència molt directa com és Telegram que ha experimentat un gran augment en els últims anys i ara està present al voltant del 60% dels smartphones dels brasilers l’any 2022, desafiant així a WhatsApp.

Brasil, el primer país en la utilització de pagament a través de WhatsApp

Les opcions per enviar diners i fer compres per mitjà de WhatsApp no tenen cost pels usuaris individuals, i poden efectuar els seus pagaments sense abandonar el xat, les empreses hauran de pagar una tarifa del 3,99% per processar el pagament.

El seu funcionament és molt senzill, funcionarà per mitjà d’un PIN de sis dígits o l’empremta dactilar, l’usuari podrà accedir a aquest nou servei en vincular el compte d’usuari amb una targeta de crèdit.

Freqüència d’ús de WhatsApp

Durant l’any 2022 entre els usuaris d’Internet mòbil que tenien WhatsApp instal·lat en el seu telèfon el 85%  dels enquestats va dir que utilitzava l’aplicació cada dia. Veiem doncs que en relació amb el gener de l’any 2020 que compta amb un 93% hi ha una disminució de l’ús de WhatsApp de forma diària a Brasil.

Distribució dels usuaris de WhatsApp a Brasil

L’any 2022 a Brasil al voltant d’un 33% dels usuaris de WhatsApp o ‘zap-zap’ com ells diuen, vivien en grans ciutats amb poblacions de més de 100 mil a un milió d’habitants. L’altre 25%  dels usuaris de la plataforma vivia en megaciutats amb més de 5 milions d’habitants, mentrestant que els municipis mitjans i les ciutats amb poblacions de més d’1 milió concentraven al voltant del 18 i el 13% de la base d’usuaris del país.

Conclusions

Trobem, doncs, que segons els informes que hem vist de Statista, WhatsApp és una plataforma molt important en el país Brasiler, on aprofiten WhatsApp pel contacte amb les empreses (WhatsApp Bussiness), facilitant així la compra de productes. També poden efectuar l’enviament de diners a través de l’aplicació, aquí a Espanya, fem ús dels Bizums allà sense sortir de WhatsApp, podent així realitzar l’enviament.

Bibliografia

Bianchi, T. (2022, octubre 18) WhatsApp a Brasil – Estadística i fets. Statista. https://www-statista-com.eu1.proxy.openathens.net/topics/7731/whatsapp-in-brazil/#topicOverview

Bianchi, T. (2022, octubre 13) Brasil: ús d’aplicacions de missatgeria mòbil seleccionades. Statista. https://www-statista-com.eu1.proxy.openathens.net/statistics/798131/brazil-use-mobile-messaging-apps/

Bianchi, T. (2022, setembre 5) Brasil: freqüència d’ús de WhatsApp 2020-2022. Statista. https://www-statista-com.eu1.proxy.openathens.net/statistics/1076956/brazil-frequency-whatsapp-uage/

Bianchi, T. (2022, agost 23) Brasil: usuaris de WhatsApp 2022, per urbanitat. Statista. https://www-statista-com.eu1.proxy.openathens.net/statistics/1327429/whatsapp-brazil-users-community-type/

Galeano, S. (2020, 17 junio). Así funciona el pago con WhatsApp: Brasil, primer país en utilizar la herramienta de pago entre personas más esperada. Marketing 4 Ecommerce – Tu revista de marketing online para e-commerce. https://marketing4ecommerce.net/brasil-primer-pais-en-estrenar-el-pago-con-whatsapp-gratis-para-los-usuarios-y-a-traves-de-facebook-pay/

 

 

Entrada similar

Deixa un comentari